Порада експерта: які продукти потрібні для здоров'я печінки
Спеціаліст розповів, що необхідно додади до свого раціону, щоб забути про хвороби печінки.
Не є таємницею, що печінка - це найбільший внутрішній орган в організмі, який виконує дуже важливі функції. Але шкідливі звички і мізерне харчування можуть викликати проблеми у функціонуванні цього важливого органу. Нутриціолог Надя Андрєєва поділилася, які продукти потрібно додатидо свого раціону, щоб підтримувати здоров'я печінки.
Зелень і листові овочі. Вони стимулюють вироблення травних ферментів і виділення жовчі, що, у свою чергу, сприяє здоровому травленню.
Буряк. Він містить речовину бетаїн, яка якраз забарвлює буряк у такий інтенсивний колір. Бетаїн має протизапальні та гепатопротекторні властивості, підтримує детоксикацію печінки та впливає на вироблення власного глутатіону, який називають королем антиоксидантів.
Також до свого раціону потрібно додати такі продукти: куркуму, лимон, часник, моркву, ягоди.
Ці продукти сприяють очищенню крові, а також насичують організм вітамінами. З ними буде здорова не тільки печінка, але і зовнішній вигляд: зміцняться нігті, покращаться шкіра і волосся.
Що робити, якщо печінка вже пошкоджена
Краще лікування - профілактика, але що робити, якщо печінка вже пошкоджена? Для початку треба пройти обстеження: здати кров на біохімію, сечу - на білірубін, зробити УЗД печінки і консультуватися зі спеціалістом. На початкових стадіях хвороби лікування цілком може обмежитися правильною дієтою та прийомом спеціальних препаратів.
Є протипоказання - проконсультуйтеся з фахівцем.
Як повідомляв раніше Діалог.UA, стало відомо, які симптоми вказують на дефіцит заліза.
А також повідомили перелік продуктів, які можуть уповільнити старіння шкіри.