Верховна Рада серйозно взялася за якість продуктів, що реалізуються в Україні, – ухвалила важливе рішення
Верховна Рада ухвалила закон, що забороняє використання пальмової олії у харчових продуктах, з метою покращення якості продуктів і відповідності до норм ЄС.
Уряд України ухвалив важливе рішення, спрямоване на покращення якості продуктів харчування у країні. Законопроект No5148, який був нещодавно схвалений Верховною Радою, запроваджує заборону на використання пальмової олії у харчових продуктах, включаючи дитяче харчування. Цей крок спрямований на покращення стандартів харчової безпеки та приведення українських норм у відповідність до законодавства Євросоюзу. Інформація про це розміщена на сайті Парламенту, повідомляє Dialog.UA.
Законопроект ухвалює:
- обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах до 2 гр. на 100 гр. всіх жирів;
- заборонити застосування пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- виключити гідрогенізовану пальмову олію з дитячого харчування;
- встановити заборону на використання гідрогенізованої пальмової олії у кондитерських виробах, шоколаді, морозиві й аналогічних продуктах;
- зобов'язати виробників вказувати інформацію про зміст трансжирів у своїй продукції;
- запровадити обов'язкове маркування для товарів, що містять пальмову олію.
Пальмова олія, найпоширеніша рослинна олія у світі, використовується у промислових масштабах завдяки своїй стійкості до високих температур.
ВООЗ рекомендує скоротити споживання пальмової олії через високий вміст у ньому насичених жирів, аналогічного тому, що міститься у топленій олії та смальці. Натомість рекомендується використовувати менш насичені олії, такі як оливкова, соняшникова або кукурудзяна. Гідрогенізовані олії, у тому числі пальмова, які використовуються у маргаринах і спредах, містять трансжири, яких ВООЗ також радить позбавлятися.
Ініціатор законопроекту народний депутат від фракції "Слуга Народу" Дмитро Соломчук наголосив на важливості прийнятого закону для здоров'я нації. За його словами, цей закон є важливим кроком для майбутнього України та збільшить кількість натуральних й органічних продуктів на полицях магазинів.