5 лютого 2025, 16:30

"На смак нагадує арахіс", – у ЄС дозволили використовувати личинок борошняного хрущака у харчових продуктах

Європейська комісія схвалила використання порошку з личинок борошняного хрущака у тортах і макаронах, дозвіл видано лише одній компанії.

Європейська комісія прийняла історичне рішення, яке відкриває нові горизонти для харчової промисловості: тепер можна використовувати порошок, отриманий з личинок борошняного хрущака (Tenebrio molitor), у складі різних продуктів. Про це пише Eunews.

Влітку 2023 року Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) винесло науковий висновок, в якому заявило, що порошок із цільних личинок борошняного хрущака, оброблений УФ-випромінюванням, є "безпечним за запропонованих умов і рівнів використання". Це означає, що продукт можна використовувати у "хлібобулочних виробах, тортах, макаронних виробах, перероблених продуктах з картоплі, сиру та молочної продукції, а також у фруктово-овочевих пюре для широкого кола споживачів".

Незважаючи на протести деяких депутатів Європарламенту, стурбованих можливими алергенами, остаточне рішення було ухвалено з четвертої спроби після ретельних перевірок і голосування у Комітеті з охорони навколишнього середовища та безпеки харчових продуктів.

Однією з перших, які отримали дозвіл на використання оброблених ультрафіолетом личинок у виробництві хлібобулочних виробів, макаронів, а також молочних і фруктово-овочевих продуктів, стала компанія Nutri'Earth.

Експерти зазначають, що личинки борошняного хрущака є відмінним джерелом білка, жирів і клітковини, а за смаком "нагадають арахіс".

До цього Європейська комісія вже дозволила використання у харчових продуктах сарани, домашніх цвіркунів і малих борошняних хробаків.

"Використання комах як альтернативне джерело білка не є чимось новим, і комах регулярно їдять у багатьох частинах світу", - зазначили в офіційній заяві Європарламенту.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що на тлі тривалої агресії Росії проти України Європейська комісія рекомендує громадянам країн ЄС підготуватися до можливих надзвичайних ситуацій, створюючи запаси продуктів, медикаментів і засобів першої необхідності.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини