Важко повірити: які несолодкі продукти різко підвищують рівень цукру у крові
Рівень цукру у крові залежить не тільки від кількості вживаного цукру, а й від глікемічного індексу продуктів, які ми їмо.
Глікемічний індекс (ГІ) - це показник того, наскільки швидко продукт підвищує рівень глюкози у крові після його вживання. Що вищий ГІ, то швидше та сильніше підвищується цукор. Продукти з високим ГІ (>70) можуть викликати гіперглікемію - стан, коли рівень цукру у крові перевищує норму. Це небезпечно для людей, які страждають на діабет, а також може сприяти розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань і раку.
Експертка з дієтології Букет Ерташ Сефер розповіла, від яких неочевидних продуктів краще відмовитися, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.
Ковбасні вироби та сосиски. Вони часто містять крохмаль або цукор, а також жир і холестерин, які негативно впливають на стан судин.
Кукурудзяні пластівці та фасована гранола. Їх краще замінити на вівсянку або мюслі без цукру.
Соуси та заправки. У них також часто додають цукор для поліпшення смаку. Наприклад, у лимонному або гранатовому соусі може бути до 10 грамів цукру на 100 грамів продукту. Краще використовувати свіжі фрукти або приготувати соуси самостійно.
Бульйони та консервовані супи. Вони також можуть містити прихований цукор, а також сіль і консерванти. Краще готувати бульйони з натуральних продуктів або використовувати низькосольові варіанти.
Напої з фруктів. Фруктові соки, нектари та компоти зазвичай мають високий вміст фруктози - природного цукру з фруктів. Крім того, у них також додають цукор або глюкозний сироп. Краще пити свіжовичавлені соки без добавок або мінеральну воду.
Солоні крекери та чіпси. Вони також можуть мати доданий цукор для поліпшення аромату та консистенції. Крім того, вони містять багато жиру та солі, які сприяють затримці рідини та підвищенню тиску.
Темний шоколад для веганів. Він може мати вищий вміст какао, ніж звичайний шоколад, але це не означає, що у ньому немає цукру. Деякі виробники додають у нього більше цукру, щоб компенсувати гіркоту какао. Краще обирати шоколад із високим вмістом какао (понад 70 %) і низьким вмістом цукру (менше 10 грамів на 100 грамів продукту).
Краще читати склад цих продуктів і вибирати ті, в яких немає доданого цукру.
Раніше лікар Євген Комаровський пояснив, чи потрібно у щоденному раціоні замінювати мед цукром.
А нутриціолог Альбіна Комісарова пояснила, кому можна їсти солодке перед сном і чому, спростувавши глибоко вкорінений у свідомості багатьох міф про шкоду десертів на ніч.