Ці продукти – "друзі інсульту": що лікарі рекомендують виключити з раціону
Два найбільші фактори ризику інсульту – це високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину.
Інсульт - це небезпечний для життя стан, за якого припиняється кровопостачання частини мозку. Він може бути спричинений тромбом або розривом кровоносної судини.
Щоб знизити ризик інсульту, потрібно контролювати ці показники й уникати продуктів, які їх підвищують. Серед таких продуктів є не тільки очевидні, а й неочевидні джерела солі, яка утримує воду в організмі та тисне на стінки артерій.
До них належать:
- оброблені та копчені продукти;
- солоні закуски, такі як чіпси та горіхи;
- консервовані супи та тушковані страви;
- підливи, соєвий соус, кетчупи, приправи та соління;
- піца, готові страви та навіть хліб.
За день людина в середньому з'їдає 8,4 грама солі, хоча щоденна норма - не більше 6 грамів. Тому важливо обирати продукти з низьким вмістом солі та читати етикетки на упаковках. Крім того, для профілактики інсульту корисно бути фізично активним, позбутися зайвої ваги та відмовитися від шкідливих звичок.
Ознаки інсульту:
- опущення обличчя на один бік, неможливість посміхнутися або опущення рота чи ока;
- слабкість або оніміння однієї руки, неможливість підняти обидві руки й утримувати їх;
- невиразна або спотворена мова, неможливість говорити або розуміти мову.
Якщо ви помітили ці симптоми у себе або в іншої людини, негайно викличте швидку допомогу. Що швидше буде надано медичну допомогу, то більше шансів на відновлення.
Зазначимо, що для профілактики інсульту рекомендують регулярно займатися спортом.
Останні новини
Українські ветерани підкорили Oceanman Dubai: усі медалі у категорії Inspiration у збірної України
15:39Андрющенко розкрив правду, яку бояться визнати російські окупанти: "У нас мало хто це робить..."
15:01Модернізована "Герань" несе загрозу авіації України та наповнена зарубіжними комплектувальними – ГУР
11:24Зеленський на зустрічі з Віткоффом зробив важливу заяву про НАТО й Україну: "Це вже компроміс"
10:53