Ці продукти – "друзі інсульту": що лікарі рекомендують виключити з раціону
Два найбільші фактори ризику інсульту – це високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину.
Інсульт - це небезпечний для життя стан, за якого припиняється кровопостачання частини мозку. Він може бути спричинений тромбом або розривом кровоносної судини.
Щоб знизити ризик інсульту, потрібно контролювати ці показники й уникати продуктів, які їх підвищують. Серед таких продуктів є не тільки очевидні, а й неочевидні джерела солі, яка утримує воду в організмі та тисне на стінки артерій.
До них належать:
- оброблені та копчені продукти;
- солоні закуски, такі як чіпси та горіхи;
- консервовані супи та тушковані страви;
- підливи, соєвий соус, кетчупи, приправи та соління;
- піца, готові страви та навіть хліб.
За день людина в середньому з'їдає 8,4 грама солі, хоча щоденна норма - не більше 6 грамів. Тому важливо обирати продукти з низьким вмістом солі та читати етикетки на упаковках. Крім того, для профілактики інсульту корисно бути фізично активним, позбутися зайвої ваги та відмовитися від шкідливих звичок.
Ознаки інсульту:
- опущення обличчя на один бік, неможливість посміхнутися або опущення рота чи ока;
- слабкість або оніміння однієї руки, неможливість підняти обидві руки й утримувати їх;
- невиразна або спотворена мова, неможливість говорити або розуміти мову.
Якщо ви помітили ці симптоми у себе або в іншої людини, негайно викличте швидку допомогу. Що швидше буде надано медичну допомогу, то більше шансів на відновлення.
Зазначимо, що для профілактики інсульту рекомендують регулярно займатися спортом.
Останні новини
Головком ЗСУ Сирський оголосив про нові стандарти безпеки та підготовки солдатів: що під забороною
12:03СБУ затримала монтажника, агента ГРУ, який допомагав армії РФ бити по енергетиці Дніпра та Запоріжжя
11:03