10 січня 2025, 15:02

Дієтолог розповіла, як потрібно пити каву, щоб цей напій приносив організму користь

Правильно вживана кава містить поліфеноли й антиоксиданти, які захищають клітини нашої печінки та нервової системи від окислення.

Неправильне вживання кави може призвести до прискореного старіння, але якщо дотримуватися правил, орієнтуючись при цьому на стан власного організму, то ароматний напій, навпаки, приноситиме користь.

Дієтолог-ендокринолог Катерина Толстікова в інтерв'ю для YouTube-каналу "РБК-Україна" розповіла, як правильно пити каву, щоб вона була другом, а не ворогом нашого здоров'я.

По-перше, напій з ароматних зерен не варто вживати разом з їжею, бо він має багато дубильних речовин і може виводити з організму мінерали, особливо залізо, цинк і кальцій. Найкраще випити філіжанку кави через 40-60 хв після їжі (особливо білкової та тієї, що містить залізо). Особливо це правило важливе для людей, які страждають від залізодефіциту.

По-друге, каву не варто пити натщесерце, інакше безпосередній вплив на слизову оболонку призводитиме до викиду гастрину та шлункового соку, що може спричинити за деякий час гастрит, порушення слизової та взагалі всієї роботи шлунково-кишкового тракту. "Також кава чинить діарейний ефект, тому її вживання натщесерце може послаблювати моторику та прискорювати перистальтику, а отже підійде тим, хто має закрепи", - уточнила дієтологиня.

Крім того, кава впливає на кортизол, і якщо людина перебуває у стресі, то у неї ранковий кортизол і так високий, тому натщесерце напій краще не вживати.

Крім того, кава впливає на кортизол, і якщо людина перебуває у стресі, то у неї ранковий кортизол і так високий, тому натщесерце напій краще не вживати.

"Як бачите, тут усе дуже індивідуально. Потрібно розуміти, в якому стані перебуває ваш організм, і пам'ятати, що практично у всіх продуктів є "за" та "проти". Усе залежить від дози й особливостей вживання", - сказала Толстікова.

Найоптимальнішою дозою експерт вважає одну чашку кави на день у чистому вигляді (тобто без цукру й інших підсолоджувачів), яку п'ють натщесерце чи ні залежно від стану організму. Саме у такому разі напій захищатиме печінку та нервову систему від окислення та старіння за допомогою поліфенолів і антиоксидантів.



Раніше Діалог.UA повідомляв, що дієтолог поділилася списком продуктів, які вельми благотворно впливають на жіночий організм

Автор: Дарья Александрова

Останні новини