19 марта 2025, 17:33

Мистецтво здорового харчування: підхід шеф-кухаря Євгенія Моляко до поживної та смачної їжі

Традиційні українські страви також можуть стати основою щоденного раціону. Але деякі з них досить важкі, тому варто знайти баланс та адаптувати старі рецепти під сучасні норми здорового харчування.

Багато людей продовжують харчуватись незбалансовано тільки через свої переконання, що здорова їжа — це дорого, несмачно та вимагає багато часу на приготування. Український шеф-кухар Євгеній Моляко ламає ці стереотипи та змінює погляд людей на здорове харчування.

Євгеній Моляко — досвідчений шеф-кухар із міжнародною практикою, який спеціалізується на українській, молдавській, польській, литовській, європейській та японській кухнях. Працював у відомих ресторанах України та Ірландії, був спікером на Creative Chefs Summit та здобув престижну ресторанну нагороду SALT Award.

При створенні страв Євгеній поєднує сучасні світові тенденції з традиціями різних культур та використанням локальних продуктів. Це допомагає створити симбіоз корисного, смачного та недорогого харчування.

Поговорили з Євгенієм, як зберігати баланс користі та смаку в повсякденному житті та як адаптувати традиційні українські страви до сучасних реалій.

Поради від шеф-кухаря: як готувати смачно та корисно щодня

Основу для концепції здорової та вишуканої кухні Євгеній розробив працюючи у харківському ресторані Jord. Він активно запроваджував авторські інтерпретації традиційних страв з використанням більш корисних інгредієнтів, таких як: фермерських сирів та кисломолочних продуктів з локальних господарств, натуральні соуси та маринади, ферментовані продукти тощо.

Завдяки цьому в меню можна було спробувати борщ із ферментованими овочами, легкі вареники з цільнозернового борошна та десерти без цукру на основі меду, фруктів і горіхів.

Але у звичайних людей не має за плечами років праці на професійній кухні, тому шеф-кухар ділиться власними напрацюваннями, щоб більше людей могли щодня насолоджуватись власноруч приготовленими стравами.

З чого варто почати:

  • -основа раціону — сезонні та локальні продукти. Це не тільки допоможе економити, а й додасть різноманіття в раціон;
  • -замінити більшість рафінованих інгредієнтів натуральними;
  • -більше експериментувати з приправами та різними техніками приготування;
  • -потрохи додавати в раціон суперфуди — льон, конопляне насіння, амарант й т.д. Продукти з високою концентрацію поживних речовин стають все доступніше на українських полицях, а їх використання допоможе добирати потрібні вітаміни та мінерали.

Традиційні українські страви також можуть стати основою щоденного раціону. Але деякі з них досить важкі, тому варто знайти баланс та адаптувати старі рецепти під сучасні норми здорового харчування.

Шеф-повар закликає подивитись на звичні страви під новим кутом. Не обов’язково їсти щодня насіння чіа та авокадо-тости, щоб дотримуватись здорового харчування. Для цього достатньо мати трохи бажання та будь-які доступні натуральні продукти

Автор: Дiалог.UA

Автор: Алина Романенко

Последние новости