Як правильно харчуватися восени: поради дієтолога для здоров'я та гарного настрою
Восени на організм впливають похолодання, скорочення світлового дня та вологість, що потребує коригування харчування для підтримки здоров'я та гарного самопочуття.
З настанням осені в організмі людини відбуваються помітні зміни: скорочення світлового дня, збільшення вологості й охолодження повітря можуть негативно позначитися на настрої та загальному стані. Щоб підтримувати здоров'я у цей період, варто приділити особливу увагу збалансованому харчуванню. Про це пише ресурс "На Пенсії".
Дієтолог Тетяна Фіалкова рекомендує кілька простих, але ефективних способів організації харчування в осінній період:
- важливо щодня пити кілька чашок теплого настою із шипшини, що допоможе зміцнити імунну систему;
- також корисно починати день із однієї чайної ложки прополісного меду або меду з квітковим пилком;
- не забувайте про лимони, додавайте їх у салати, пийте лимонну воду або використовуйте у чаї;
- горіхи також мають бути невід'ємною частиною раціону: до 40 г на день допоможуть підтримувати здоров'я;
- як обідній напій рекомендується вживати 300-400 мл морквяно-гарбузового соку;
- включити у меню свіжі салати з тертим буряком, морквою, яблуками, волоськими горіхами та родзинками, заправлені медово-імбирним соусом;
- особливу увагу варто приділити рівню вітаміну D3, у разі нестачі його можна заповнити через жовтки, вершкове масло або печінку тріски;
- щоденне вживання 150 г ягід, таких як смородина, чорниця та журавлина, допоможе підтримати організм у хорошій формі;
- додавання прянощів з антибактеріальними властивостями, таких як куркума й імбир, зробить страви не тільки смачнішою, а й кориснішою;
- включення до раціону продуктів, що містять триптофан, таких як сир, риба та бобові, забезпечить гарний настрій і бадьорість у похмурі та дощові осінні дні.