"Дуже тривожно..." – у світі закінчуються запаси скумбрії, експерти розповіли, чим замінити
Експерти попереджають, що запаси скумбрії у північно-східній Атлантиці досягають небезпечного рівня та подальший вилов може призвести до її повного зникнення.
Запаси скумбрії (інша назва макрель) у північно-східній Атлантиці близькі до критичної точки. Експерти попереджають, що подальший вилов загрожує повним виснаженням популяції. Про це пише The Guardian.
Світові запаси скумбрії стрімко скорочуються через надмірний вилов, у якому беруть участь такі країни, як Великобританія, Норвегія, Ісландія та Фарерські острови. Як повідомляється в останньому випуску довідника з морепродуктів Good Fish Guide, скумбрія, яка раніше вважалася стійким вибором, більше не відповідає екологічним стандартам.
За даними Товариства охорони морського середовища (MCS), останні чотири роки середній обсяг вилову перевищував науково обґрунтовані ліміти на 23%, а у деякі роки — на всі 80%. У результаті скумбрія, виловлена у північно-східній Атлантиці методом тралення, знижена у рейтингу стійкості з рівня 3 до 4. Це означає, що ресторанам і супермаркетам не рекомендується її продавати.
"Дуже тривожно бачити, як джерело морепродуктів, яке колись вважалося екологічним вибором, опинилося у такому жалюгідному стані. Скумбрія зазнає колосального тиску з боку рибальських флотилій різних країн, і скоро її запаси не зможуть відновлюватися. Ми спостерігаємо стійке зниження кількості, та воно наближається до критичної позначки. Необхідно негайно вжити заходів: уряд Великої Британії має домовитися з іншими країнами про встановлення лімітів вилову на основі наукових даних", - заявила менеджер Good Fish Guide Еліс Мур.
Як альтернативу скумбрії експерти пропонують оселедець із Північного моря та сардини з Корнуолла. Також підкреслюється, що мідії, вирощені у Великій Британії, є одним із найбільш екологічних видів морепродуктів.
Організація закликає споживачів звертати увагу на спосіб вилову, а уряди – переглянути рибальські квоти.
Раніше Dialog.UA повідомляв, що світовий ринок кави переживає кризу через екстремальні погодні умови, які скорочують урожай і можуть призвести до подальшого зростання цін на напій.