12 жовтня 2023, 17:58

П'ять кухонних звичок, від яких варто негайно відмовитися заради збереження здоров'я

Кухня може бути місцем потенційних небезпек, якщо не дотримуватися певних запобіжних заходів.

П'ять кухонних звичок, від яких варто негайно відмовитися заради збереження здоров'я

Сьюзен Маккелві - експертка з безпеки їжі й авторка книжки "Правила кухні: як готувати їжу та не отруїтися". Вона розповіла, які дії на кухні можуть призвести до серйозних наслідків для здоров'я та чому їх потрібно уникати.

П'ять звичок, які, на думку Сьюзен, потрібно терміново змінити

1. Не мити руки перед приготуванням їжі. Це найпоширеніша помилка, яка може спричинити інфекцію або отруєння. Руки - джерело безлічі бактерій, вірусів і грибків, які можуть потрапити на продукти або посуд, тому, перед тим як братися за ніж або ложку, потрібно ретельно вимити руки з милом і водою.

2. Не перевіряти термін придатності продуктів. Багато людей довіряють своєму нюху або смаку, щоб визначити, свіжий продукт чи ні. Однак це не завжди надійний спосіб, оскільки деякі мікроорганізми можуть розмножуватися у продуктах без видимих ознак, тому краще завжди дивитися на дату виготовлення та термін зберігання продуктів і не вживати їх після закінчення терміну.

3. Не розігрівати їжу до потрібної температури. Якщо ви хочете підігріти залишки їжі або приготувати напівфабрикати, то потрібно переконатися, що вони досягли температури не менше 75 градусів Цельсія. Це допоможе знищити можливі патогени, які можуть спричинити захворювання. Для перевірки температури можна використовувати спеціальний термометр для їжі або просто переконатися, що їжа кипить чи шипить.

4. Не зберігати їжу правильно. Щоб продовжити термін придатності продуктів і уникнути псування, потрібно дотримуватися правил зберігання їжі. Наприклад, м'ясо, риба, яйця, молочні продукти та деякі овочі та фрукти мають зберігатися у холодильнику за температури не вище 5 градусів Цельсія. Решту продуктів можна зберігати у сухому та прохолодному місці, захищеному від світла та вологи. Готову їжу потрібно упаковувати у контейнери або плівку, які щільно закриваються, та не тримати більше двох днів.

5. Не мити фрукти й овочі перед вживанням. Навіть якщо ви купуєте органічні фрукти й овочі, це не означає, що вони чисті. На них можуть залишатися сліди землі, пестицидів, бактерій або інших речовин, що можуть зашкодити вашому здоров'ю, тож, перед тим як їсти фрукти чи овочі сирими або готувати з них салати, треба ретельно промити їх під проточною водою, а краще замочити у розчині оцту або соди на кілька хвилин.

Як повідомлялося раніше, є дев'ять продуктів харчування, які у жодному разі не можна розігрівати, щоб не наразити здоров'я на небезпеку.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини