29 січня 2024, 17:35

Комаровський розповів, для чого потрібно вживати в їжу колаген і як його зберегти в організмі

Колаген – це основний білок сполучної тканини організму, який відповідає за її міцність та еластичність.

Комаровський розповів, для чого потрібно вживати в їжу колаген і як його зберегти в організмі

Колаген становить близько 30% усіх білків у нашому тілі та зустрічається у шкірі, кістках, суглобах, хрящах, зв'язках, судинах й інших органах. З віком синтез колагену зменшується, що призводить до появи зморшок, погіршення стану шкіри, волосся та нігтів, а також до розвитку остеопорозу, артрозу й інших захворювань.

Багато людей намагаються заповнити дефіцит колагену, вживаючи його у вигляді харчових добавок або продуктів, що містять його. Однак ефективність такого підходу не підтверджена науковими дослідженнями. Річ у тім, що колаген - це великий молекулярний білок, який не може бути засвоєний організмом у цілому вигляді.

Він має бути розбитий на менші частини - амінокислоти, з яких він складається. Цей процес відбувається у шлунку та кишечнику за допомогою ферментів. Після цього амінокислоти потрапляють у кров і розподіляються по всьому тілу, де використовуються для синтезу різних видів білків, зокрема колагену. Але немає гарантії, що амінокислоти з колагену підуть саме на його утворення. Крім того, для синтезу колагену необхідні також інші компоненти, як-от вітамін С, мідь, цинк тощо.

Доктор Євген Комаровський нагадав, що колаген присутній тільки в їжі тваринного походження (м'ясо, сухожилля, хрящі, кістки).

"У нашому організмі колаген синтезується дуже активно, та це пов'язано з віком людини. Що людина молодша, то легше їй синтезувати колаген", - каже лікар.

Організму для засвоєння колагену потрібен активний шлунковий сік і активні ферменти дванадцятипалої кишки. Однак учені вже давно з'ясували, що більша частина з'їденого людиною колагену не засвоюється.

"Якщо ви здорова нормальна людина та вам хочеться отримувати колаген, у вас усе гаразд зі шлунково-кишковим трактом, їжте м'ясо, рибу. Дефіциту амінокислот у вас не буде. Але є певні категорії людей, у яких є дефіцити цінних амінокислот. Це вегани та вегетаріанці, це літні люди, які дуже часто не люблять або не можуть їсти м'ясо..." - сказав доктор.

Для збереження активного колагену в організмі Комаровський рекомендує:

- уникати зайвого впливу сонячних променів на шкіру, оскільки вони руйнують колаген. Використовувати сонцезахисні креми та приймати вітамін Д;

- висипатися (спати 7-9 годин на добу), оскільки під час сну відбувається регенерація клітин і тканин;

- не палити (зокрема пасивно), оскільки нікотин порушує кровопостачання шкіри та сприяє її старінню;

- уникати стресу, оскільки він підвищує рівень кортизолу - гормону, який руйнує колаген;

- вести фізично активний спосіб життя, оскільки він покращує кровообіг і доставку поживних речовин до клітин;

- помірно вживати цукор, оскільки він сприяє глікації - процесу, під час якого цукор приєднується до білків і робить їх жорсткими та непіддатливими.

Гідролізований колаген, який часто продають у вигляді харчових добавок, є вже розбитим на амінокислоти білком. Він може бути корисним для тих людей, які мають дефіцит амінокислот у раціоні, наприклад, веганів, вегетаріанців, літніх людей або людей із порушеннями харчової поведінки, проте він не є специфічним джерелом колагену для організму та не може лікувати захворювання, пов'язані з його нестачею.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини