Дієтолог розповіла про фактори збільшення ваги, які ми ігноруємо
Дієтолог назвала головні причини, через які багато людей страждають від збільшення ваги.
З кожним роком кількість людей із зайвою вагою зростає, та на це є цілком логічні пояснення, які багато хто чомусь не бере до уваги. Дієтолог Алла Цвєткова у своєму блозі на LB.ua перерахувала сім головних причин набору зайвої ваги.
По-перше, це доступність їжі. У більшості економічно розвинених країн проблема голоду зникла та продукти є доступними. Біда полягає в тому, що їсти мало в умовах достатку дуже складно.
"Навпаки, у нас є механізм поповнення запасів за першої ж нагоди. Це головна властивість нашого харчового інстинкту", - пише фахівець із харчування.
Оскільки людство сите, перед харчовою промисловістю постає питання: як продати щось ситій людині? Потрібно зробити їжу ще смачнішою, тобто більш жирною та солодкою. І навіть якщо виробники розуміють, що занадто багато жиру в їжі - це погано, конкурентна гонка змушує їх закривати на це очі.
По-друге, барвиста реклама ласощів, а також кулінарні телешоу, безліч сайтів та іншого контенту на тему харчування. За словами дієтолога, людина так влаштована, що присутність образів їжі здатна стимулювати апетит. Вчені встановили, що якби людина вживала тільки ті продукти, які активно рекламуються, то вона б набирала до 5 кг зайвої ваги на рік.
По-третє, горезвісний фастфуд. Відомо, що людині потрібно більше їжі, якщо вона відкушує від цілого шматка, та менше, коли вона користується ножем і виделкою. Виходить, що триповерховий бутерброд із закладу швидкого харчування калорійніший за звичайну страву, але насичує менше, тож людям хочеться прикупити ще й картоплю фрі, якийсь газований напій чи пиріжок із солодкою начинкою.
По-четверте, зниження рухової активності. Під час ходьби й інших фізичних навантажень організм витрачає переважно жир, а малорухливий спосіб життя, відповідно, сприяє накопиченню жиру.
По-п'яте, збільшення у нашому харчуванні частини жиру та цукру. "Нас інстинктивно тягне на солодощі, - підкреслює Цвєткова. - Це саме та їжа, ті поживні речовини, які можна безпосередньо накопичувати та витрачати". Тому, коли нам хочеться їсти, нас найбільше приваблює жирна та солодка їжа.
По-шосте, дефіцит харчових волокон у продуктах, який сповільнює обмін речовин і орієнтує його на скупчення запасів.
По-сьоме, наш психоемоційний стан. Адже їжа допомагає підвищити настрій і знизити тривожність, тож не дивно, що ми тягнемося по цукерку у хвилини прикрощів.
Усі ці чинники впливають на неухильне збільшення маси тіла. Однак виправити цю проблему не так вже й складно, стверджує дієтолог. Харчування, яке властиве нам від природи, - це менш жирна та менш солодка їжа, а також більш волокниста.
"Усього три моменти! Зроби своє харчування менш жирним, менш солодким і більш волокнистим, і вже цього буде достатньо, щоб потихеньку почати худнути", - радить Цвєткова.
Також не варто забувати про фізичну активність. При цьому експерт підкреслює, що зовсім не обов'язково відмовлятися від солодощів, цукерок, чіпсів, смаженого м'яса й інших ласощів. Потрібно лише їсти їх після основної їжі, а не замість неї.
Останні новини
Осінній фрукт хурма: корисні властивості, як правильно вибирати та з чим небезпечно поєднувати
15:44"Вже поставлено рекорд", – дослідники попередили про серйозний наслідок глобального потепління
17:30Як українцям захиститися від кіберзагроз – важливі правила для користувачів Інтернету від експертів
18:01