"Більше овочів, ніж фруктів", – лікарка-дієтолог поділилася правилами здорового сніданку
Здоровий сніданок містить чотири важливі складові: овочі, джерела білка, вуглеводи з високим вмістом клітковини та жири.
Лікар-дієтолог, керівник Центру нормалізації ваги, експерт проєктів телеканалу "СТБ" Світлана Фус у своєму Instagram-акаунті поділилася правилами здорового сніданку.
Половина тарілки має складатися з овочів, які можна вживати у різному вигляді: як цілими, так і у вигляді салатів або інгредієнтів у головних стравах. Важливо пам'ятати, що овочів потрібно вживати вдвічі більше, ніж фруктів.
1/4 тарілки мають займати м'ясо, риба, яйця, сир, тобто джерела корисного білка. Сюди ж належать і бобові як джерело рослинного білка. Це горох, квасоля, соя, нут, сочевиця, чина, маш, а також арахіс, який помилково часто зараховують до горіхів. За словами Світлани Фус, бобові іноді можуть займати навіть половину тарілки, оскільки, крім білка, вони містять ще й велику кількість складних вуглеводів.
Ще 1/4 - це вуглеводи, які містять багато клітковини, наприклад, крупи, цільнозорновий хліб, макаронні вироби з твердих сортів пшениці.
Також не варто забувати про жири. Частину з них можна отримати з м'яса, риби, круп, бобових, горіхів і авокадо, а решту треба додавати у вигляді вершкового масла і різних рослинних олій (наприклад, оливкової, лляної).
Крім того, дієтолог запропонувала ідею здорового сніданку.
На одну порцію потрібно:
- цільнозерновий хліб - 70 г;
- авокадо - 70 г;
- яйце - 50 г;
- слабосолона риба - 35 г;
- овочевий салат, заправлений олією - 200 г.
Одна з підписниць уже встигла приготувати й оцінити запропонований дієтологом сніданок:
"Уже приготувала сніданок за вашим рецептом, це дуже смачно".
Інші фоловери подякували Світлані Фус за рекомандації:
"Дуже апетитно виглядає. Побігла готувати.
Цікавий сніданок. Викликає апетит одразу.
На реальних прикладах легше вчитися. Дякую.
Це мій ідеальний сніданок".
Пропонуємо дізнатися, яка найнебезпечніша звичка після сніданку, на думку медиків.