24 грудня 2024, 15:37

Різдвяний стіл коштуватиме українцям майже вдвічі дорожче, ніж рік тому, – ІАЕ

Цього року традиційний різдвяний стіл в Україні подорожчав на 41%, склавши 1365 гривень.

Різдвяний стіл коштуватиме українцям майже вдвічі дорожче, ніж рік тому, – ІАЕ

Різдвяний стіл в Україні у 2024 році подорожчав майже вдвічі порівняно з минулим роком. Як підрахували аналітики Інституту аграрної економіки, середня вартість набору із 12 традиційних страв складе близько 1365 гривень. Про це повідомляє ІАЕ.

До найвитратніших страв належать кутя, смажена риба та пісний борщ.

Смажена риба очолила рейтинг найдорожчих страв. Для двокілограмової порції коропа знадобиться понад 300 гривень.

Приготування куті коштуватиме приблизно 175 гривень за порцію вагою 950 грамів. Основний вплив на вартість мають інгредієнти: мак, горіхи та родзинки.

Пісний борщ посів третє місце у списку. Основні витрати припадають на квасолю й овочі, включаючи картоплю, капусту та буряк.

Інші популярні страви, такі як вінегрет, тушкована капуста та смажена картопля також подорожчали. Наприклад, вартість вінегрету помітно збільшилася через солоні огірки та картоплю. Тушкована капуста стала дорожчою завдяки використанню печериць.

Вареники з картоплею, капустою та вишнями стали помітно дорожчими через зростання цін на основні інгредієнти, такі як овочі, борошно та заморожені фрукти.

Для приготування узвару зазвичай беруть набори сушених фруктів, вартість яких становить приблизно 105 гривень за 600 г.

За даними експертів, зростання цін на різдвяний стіл пов'язане із загальним підвищенням вартості продуктів харчування, особливо овочів, фруктів і риби.

Незважаючи на це, українці продовжують дотримуватися традицій, збираючи за святковим столом усю родину.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що в Україні спостерігається значне зростання цін на деякі овочі, що входять до так званого "борщового набору".

Автор: Светлана Романенко

Останні новини