Що шкідливіше для здоров'я: чай чи кава
Крім кофеїну, у чаї та каві є й інші корисні та шкідливі речовини, які впливають на здоров'я людини.
Кава та чай можуть бути безпечними для здоров'я, якщо споживаються у помірних кількостях. Однак безпека залежить від кількох чинників, включно з індивідуальною чутливістю до кофеїну, загальним здоров'ям і дотриманням розумних меж.
З одного боку, кава має низку переваг перед чаєм. Наприклад, кава може запобігти розвитку хвороби Паркінсона, знизити ризик діабету й утворення каменів у жовчі. Кава також може поліпшити роботу мозку, підвищити концентрацію та пам'ять, а також зменшити втому та сонливість.
З іншого боку, чай теж має свої переваги. Чай безпечніший для серця, оскільки не підвищує артеріальний тиск і не викликає аритмії. Чай також може захистити від ракових захворювань завдяки антиоксидантам, які нейтралізують вільні радикали. Чай сприяє кращій якості сну, оскільки не заважає дії аденозину - речовини, яка викликає сонливість.
Рекомендації щодо безпечного вживання
Помірне вживання кави та чаю зазвичай вважається безпечним. Зазвичай рекомендується вживати не більше 400 міліграмів кофеїну на день для дорослих, що приблизно еквівалентно чотирьом чашкам кави або 3-4 чашкам чаю.
Вагітним жінкам та особам із певними медичними станами слід проконсультуватися з лікарем щодо рівня кофеїну, який для них безпечний.
Загалом безпека кави та чаю залежить від індивідуальних чинників і рівня споживання. Важливо помірно вживати ці напої та стежити за своїми реакціями на них.
Раніше Діалог.UA публікував думку вчених про денну норму кави, яка не зашкодить здоров'ю.
Крім цього, фахівці пояснили, чи можуть кава та чай бути альтернативою воді.
Останні новини
Як українцям захиститися від кіберзагроз – важливі правила для користувачів Інтернету від експертів
18:01Революція у медицині: 3D-біопринтер друкує органи людини з неймовірною точністю за короткий час
14:22