Осінній фрукт хурма: корисні властивості, як правильно вибирати та з чим небезпечно поєднувати
З настанням осені на полицях магазинів з'являється хурма – фрукт із масою корисних властивостей, проте не всі знають, як її правильно вибирати та з чим поєднувати.
З настанням осені магазини наповнюються яскравою та соковитою хурмою, відомою своїми корисними властивостями. Однак, щоб отримати максимум задоволення та користі від цього фрукта, важливо вміти правильно його вибирати. Крім того, неправильне вживання хурми або поєднання з деякими продуктами може призвести до проблем із травленням, повідомляє Dialog.UA.
Хурма – корисний осінньо-зимовий фрукт, який зміцнює здоров'я завдяки своєму багатому складу. Він містить вітамін С, що підвищує імунітет, і провітамін А, корисний для зору та шкіри. Клітковина покращує травлення, а антиоксиданти уповільнюють процеси старіння. Калій і магній підтримують роботу серця та судин, а залізо допомагає боротися з анемією. Фрукт також містить йод, який корисний для роботи щитовидної залози, та дубильні речовини, що мають легкий протизапальний ефект.
Як вибрати хурму
Щоб хурма була солодкою та не в'яжучою, вибирайте сорти "Королек" або "Шарон". Колір має бути насичений оранжевий без зеленого відтінку, шкірка гладка, без тріщин і плям, на дотик злегка м'яка, але не перестигла, а хвостик сухий і коричневий.
Чому хурма буває терпкою, та як цього позбутися
Терпкість хурми пояснюється високим вмістом танінів - дубильних речовин, які зосереджені у шкірці. Однак саме там є більшість корисних компонентів. Щоб позбавитися терпкості, можна помістити плід у теплу воду (40 C) на 30 хвилин. Це пом'якшить смак. Можна також заморозити хурму, а потім розморозити. При цьому танінів стає менше.
Коме цього, бажано покласти хурму у пакет з яблуками або бананами, які виділяють етилен і прискорюють дозрівання фрукта.
З чим не можна вживати хурму
Експерти не рекомендують запивати хурму водою чи молоком. Це може спричинити дискомфорт у шлунку. Також поєднання хурми з жирною їжею чи алкоголем здатне спровокувати розлад травлення.
Правильне поєднання та поради щодо подачі
Хурма добре поєднується з кисломолочними продуктами, такими як йогурт чи кефір.
За правилами етикету, тверді плоди слід розрізати ножем та їсти вилкою, а м'які – десертною ложкою.
Хурма не тільки тішить своїм насиченим смаком, а й приносить значну користь здоров'ю.
Останні новини
Осінній фрукт хурма: корисні властивості, як правильно вибирати та з чим небезпечно поєднувати
15:44"Вже поставлено рекорд", – дослідники попередили про серйозний наслідок глобального потепління
17:30Як українцям захиститися від кіберзагроз – важливі правила для користувачів Інтернету від експертів
18:01Революція у медицині: 3D-біопринтер друкує органи людини з неймовірною точністю за короткий час
14:22