28 серпня 2023, 20:07

Ці продукти – "друзі інсульту": що лікарі рекомендують виключити з раціону

Два найбільші фактори ризику інсульту – це високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину.

Ці продукти – "друзі інсульту": що лікарі рекомендують виключити з раціону

Інсульт - це небезпечний для життя стан, за якого припиняється кровопостачання частини мозку. Він може бути спричинений тромбом або розривом кровоносної судини.

Щоб знизити ризик інсульту, потрібно контролювати ці показники й уникати продуктів, які їх підвищують. Серед таких продуктів є не тільки очевидні, а й неочевидні джерела солі, яка утримує воду в організмі та тисне на стінки артерій.

До них належать:

- оброблені та копчені продукти;

- солоні закуски, такі як чіпси та горіхи;

- консервовані супи та тушковані страви;

- підливи, соєвий соус, кетчупи, приправи та соління;

- піца, готові страви та навіть хліб.

За день людина в середньому з'їдає 8,4 грама солі, хоча щоденна норма - не більше 6 грамів. Тому важливо обирати продукти з низьким вмістом солі та читати етикетки на упаковках. Крім того, для профілактики інсульту корисно бути фізично активним, позбутися зайвої ваги та відмовитися від шкідливих звичок.

Ознаки інсульту:

- опущення обличчя на один бік, неможливість посміхнутися або опущення рота чи ока;

- слабкість або оніміння однієї руки, неможливість підняти обидві руки й утримувати їх;

- невиразна або спотворена мова, неможливість говорити або розуміти мову.

Якщо ви помітили ці симптоми у себе або в іншої людини, негайно викличте швидку допомогу. Що швидше буде надано медичну допомогу, то більше шансів на відновлення.

Зазначимо, що для профілактики інсульту рекомендують регулярно займатися спортом.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини