Ці продукти – "друзі інсульту": що лікарі рекомендують виключити з раціону
Два найбільші фактори ризику інсульту – це високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину.
Інсульт - це небезпечний для життя стан, за якого припиняється кровопостачання частини мозку. Він може бути спричинений тромбом або розривом кровоносної судини.
Щоб знизити ризик інсульту, потрібно контролювати ці показники й уникати продуктів, які їх підвищують. Серед таких продуктів є не тільки очевидні, а й неочевидні джерела солі, яка утримує воду в організмі та тисне на стінки артерій.
До них належать:
- оброблені та копчені продукти;
- солоні закуски, такі як чіпси та горіхи;
- консервовані супи та тушковані страви;
- підливи, соєвий соус, кетчупи, приправи та соління;
- піца, готові страви та навіть хліб.
За день людина в середньому з'їдає 8,4 грама солі, хоча щоденна норма - не більше 6 грамів. Тому важливо обирати продукти з низьким вмістом солі та читати етикетки на упаковках. Крім того, для профілактики інсульту корисно бути фізично активним, позбутися зайвої ваги та відмовитися від шкідливих звичок.
Ознаки інсульту:
- опущення обличчя на один бік, неможливість посміхнутися або опущення рота чи ока;
- слабкість або оніміння однієї руки, неможливість підняти обидві руки й утримувати їх;
- невиразна або спотворена мова, неможливість говорити або розуміти мову.
Якщо ви помітили ці симптоми у себе або в іншої людини, негайно викличте швидку допомогу. Що швидше буде надано медичну допомогу, то більше шансів на відновлення.
Зазначимо, що для профілактики інсульту рекомендують регулярно займатися спортом.