5 грудня 2025, 13:37

Овочі борщового набору різко подешевшали: експерт пояснив причини та спрогнозував, коли ціна зросте

В Україні через надвиробництво та відсутність сховищ ціни на моркву, капусту та цибулю залишаються низькими, але до кінця зими овочі можуть подорожчати.

Овочі борщового набору різко подешевшали: експерт пояснив причини та спрогнозував, коли ціна зросте

З початком зими український ринок овочів, особливо борщового набору, зіткнувся з помітним падінням цін, зумовленим надвиробництвом і хаотичним збільшенням посівних площ по країні. Фермери опиняються у важкій ситуації: щоб зберегти врожай і уникнути збитків через псування продукції, їм доводиться продавати моркву, цибулю та капусту найчастіше нижче фактичної собівартості, незважаючи на витрати вирощування та збирання врожаю, пише "Головком".

За словами Тараса Баштанника, керівника Української плодоовочевої асоціації (УПОА), ключовою причиною падіння цін є суттєве перевищення пропозиції над реальним попитом на ринку. Овочі борщового набору зараз дешевшають, оскільки значну частину продукції або щойно зібрано, або відправлено на зберігання, пояснив експерт. У минулому році фермери збільшили посівні площі через високі ціни, а тепер зросли обсяги, які ринок просто не здатний повністю поглинути.

Тарас Баштанник підкреслив, що така проблема торкається практично всіх видів основних овочів. Фермери бачать високу ціну на ринку та збільшують посівні площі, проте сховищ на такий обсяг продукції просто немає. Якщо склад розрахований на тисячу тонн, а виростили три тисячі, доводиться продавати овочі якнайшвидше, щоб не втратити врожай, зазначив керівник УПОА.

Нині закупівельні ціни на овочі катастрофічно низькі – близько 3–4 грн за кілограм, що у багатьох випадках нижче за фактичну собівартість. Незважаючи на такі збитки, фермери продовжують збувати продукцію, щоб уникнути псування та додаткових втрат.

За словами Баштанника, низькі ціни не є аномалією, а є частиною дворічного циклічного процесу: раз на два роки овочі традиційно виявляються дешевими на внутрішньому ринку.

Експортувати надлишкові овочі також дуже складно. Експерт зазначив, що у великих обсягах українська продукція практично нікому не потрібна, а доступ до європейських ринків обмежений.

Баштанник зазначив, що до лютого 2026 року ціни на овочі залишатимуться низькими, проте з появою дефіциту через обмежену кількість якісних сховищ їх вартість почне зростати.

Також, за прогнозом Баштанника, нинішня ситуація може суттєво вплинути на плани посівів у 2026 році, фермери, ймовірно, переглядатимуть стратегію довгострокового планування, та вже наступного року вартість овочів може помітно зрости.

Як раніше Dialog.UA повідомляв, цієї осені українські ринки демонструють динаміку цін, основні овочі для борщу подешевшали, тоді як деякі фрукти й інші продукти помітно подорожчали.

Також, нагадаємо, з настанням літа ціни на окремі овочі помітно знизилися, а картопля, цибуля, морква та буряк зросли у ціні.


Автор: Светлана Романенко

Останні новини