27 серпня 2024, 15:46

Розкрито головний секрет спецій: лікар пояснив, чому багато людей так люблять гостру їжу

Більшість людей можуть досить швидко та легко стати шанувальниками перцю чилі, навіть якщо раніше взагалі не їли гострого.

Розкрито головний секрет спецій: лікар пояснив, чому багато людей так люблять гостру їжу

Багато людей переконані, що звичка вживати гостру їжу не дуже корисна, але це дуже спірне питання. Як зазначає доктор Стюарт Фаррімонд, споживання пекучого перцю може викликати викид дофаміну, внаслідок чого самопочуття стає чудовим.

Наскільки добре та чи інша людина переносить гострі спеції, залежить від її генетики, пише британська газета Daily Mail.

"Перець чилі містить у собі капсаїциноїди, які частково видаляють больові волокна у нерві. Це дає ефект, який відчувається, як головний біль", – каже експерт. Також Фарімонд підкреслює, що тепло, яке виникає від спецій, мозок людини вважає небезпечним, але у той же час багато хто любить такий "екстрим".

При вживанні гострого спочатку з'являється дискомфорт, але потім є певний викид дофаміну. "Подібні відчуття можна порівняти з якимось іншим видом адреналіну, наприклад, зі стрибками з парашутом або коли вас хвалять на роботі, тобто це своєрідне моральне піднесення", - пояснює лікар.

Вчений також розповів, що якщо жінка під час вагітності вживає гостре, то з високою ймовірністю її дитина теж буде небайдужою до спецій та інтуїтивно вважати їх корисними.

Автор: Дарья Александрова

Останні новини