Учені назвали два напої, які допоможуть тримати гіпертонію під контролем
Гіпертонія – це серйозне захворювання, яке може призвести до серцевих нападів та інсультів, якщо не контролювати його.
Існують способи тримати гіпертонію під контролем за допомогою їжі та напоїв. Як їжа допомагає контролювати гіпертонію?
По-перше, потрібно скоротити споживання солі, оскільки вона збільшує об'єм крові та тиск на стінки судин.
По-друге, потрібно вживати продукти, які зміцнюють стінки судин і сприяють їхньому розслабленню, наприклад, овочі, фрукти, горіхи, риба, часник тощо.
По-третє, потрібно пити достатньо води, але не переборщувати, особливо ввечері.
По-четверте, можна додавати до свого раціону натуральні фруктові соки, такі як яблучний або апельсиновий. Вони містять вітаміни та флавоноїди, які чинять захисну дію на серцево-судинну систему та можуть зменшити запалення. Однак не варто зловживати соками, оскільки вони також містять цукор, який може підвищувати тиск.
Група вчених з Університету Торонто оцінила 12 цукровмісних продуктів, щоб зрозуміти, як вибір дієти впливає на гіпертонію. Згідно з їхніми висновками, сік, що містить тільки натуральний цукор, зміг знизити систолічний кров'яний тиск на 3,7 мм рт. ст., пише Express.co.uk.
Найбільша користь спостерігалася від тривалого вживання від 50 до 150 мл склянки фруктового соку на день. Однак вживання цільних фруктів, які також містять клітковину, демонструвало ще більший ефект, а еквівалентне споживання цукру з інших напоїв, включно з газованими, призводило до стрибків тиску на 6,9 мм рт. ст.
Таким чином, правильне харчування та напої можуть допомогти тримати гіпертонію під контролем і запобігти серйозним ускладненням.
Нагадаємо, знизити артеріальний тиск допоможуть три сухофрукти, які легко знайти у магазинах України.
Крім цього, вплинути на кров'яний тиск можуть фрукти й овочі помаранчевого кольору.