13 грудня 2023, 17:51

Що буде, якщо щодня їсти багато солі

Безліч досліджень свідчать про те, що надмірне вживання солі може серйозно нашкодити організму людини.

Що буде, якщо щодня їсти багато солі

Сіль бере участь у регуляції водно-сольового балансу, підтримці кислотно-лужної рівноваги, передачі нервових імпульсів і багатьох інших процесах в організмі.

Ідеальна кількість солі на день, за даними Американської кардіологічної асоціації, 1500 міліграмів. Однак безліч досліджень підтверджують, що надмірне споживання солі провокує виникнення різних проблем зі здоров'ям.

Як впливає на організм надмірне вживання солі

Набряки. Надлишок солі затримує воду у тканинах, що спричиняє набряклість і збільшення ваги. Це може негативно позначитися на роботі серця, нирок, печінки й інших органів.

Гіпертонія. Сіль підвищує тиск у кровоносних судинах, що посилює навантаження на серце та збільшує ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту, ниркової недостатності й інших захворювань.

Остеопороз. Сіль сприяє вимиванню кальцію з кісток, що знижує їхню міцність і збільшує ймовірність переломів.

Камені у нирках. Сіль погіршує виведення сечової кислоти з організму, що сприяє утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі.

Рак шлунка. Сіль пошкоджує слизову оболонку шлунка, що може спровокувати розвиток виразки або раку шлунка.

Для зниження ризиків від надлишку солі рекомендується:

- обмежувати споживання готових продуктів, таких як ковбаси, сири, консерви, чіпси тощо, які містять багато прихованої солі;

- замінювати сіль на натуральні приправи, такі як зелень, цибуля, часник, лимонний сік тощо, що покращують смак страв і збагачують їх корисними речовинами;

- пити достатньо води, щоб підтримувати нормальний обмін речовин і виведення зайвої солі з організму;

- регулярно займатися фізичною активністю, яка сприяє зміцненню серця, судин і кісток, а також зниженню тиску та набряків.

Сіль - це не тільки шкода, а й користь для організму, якщо її вживатиу розумних кількостях і стежити за своїм здоров'ям.

Раніше повідомлялося, у чому різниця між морською та кухонною сіллю, а також яка з них корисніша для людини.

Також важливо пам'ятати, що цукор може порушити ці процеси та призвести до розвитку різних захворювань.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини